Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Aero klub Tuzla na pobjedničkom podijumu 18. Blanki kup „Prijedor 2023“

Slike za Galerije: 

Aero klub Tuzla je kao svoj strateški prioritet postavio školovanje mladih pilota, ali ni sportski rezultati ne zaobilaze naš kolektiv.

Svi koji su na bilo koji način uključeni u zrakoplovstvo znaju koliki je trud i odricanje potrebno da bi se u jednoj letačkoj sezoni školovalo 2 (dva) instruktora letenja pilota jedrilica 8 (osam) mladih pilota, a sve pod budnim okom Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

Uz maksimalno zalaganje instruktora letenja, pilota, tehničke ekipe i mladih kandidata na obuci ovih dana i sedmica provodimo intenzivnu letačku obuku pilota zrakoplovne jedrilice, dok veoma visoke temperature, ustvari predstavljaju jedan od najvećih izazova, kako za tehniku, tako i svima u Školi letenja Aero kluba Tuzla.

I pored ovoga, dana 26. 08. 2023. godine uspjeli smo uputiti takmičarsku ekipu u sastavu Meho Emkić i Amar Hasanović na aerodrom „Urije“ pored Prijedora koji su uspješno učestvovali na takmičenju pilota jedrilica u preciznom slijetanju pod nazivom 18. Blanik kupu „Prijedor 2023“.

Pilot Amar Hasanović je konkurenciji do dvadeset jedriličara iz republika bivše Jugoslavije i jednog takmičara iz Australije u pojedinačnoj konkurenciji zauzeo visoko treće mjesto, dok je naša ekipa u sastavu Meho Emkić i Amar Hasanović bila bronzana u Prvenstvu Bosne i Hercegovine.

Prema poropozicijama takmičenja, svi piloti su imali zadatak da izvrše slijetanje sa školskom jedrilicom tipa Blanik L 23 u tačno naznačeno polje za slijetanje dužine od 100 metara, a preciznost zaustavljanja jedrilice od tzv označenog centra (nulte linije) se mjerila u centimetrima.

Uspješan organizator takmičenja i dobar domaćin je bio Aero klub Prijedor i omladinska organizacija “Glide” na čemu im se najiskrenije zahvaljujemo.

Piloti Aero kluba Tuzla su iskoristili i ovu priliku i uspješno predstavljali grad Tuzla (www.gradtuzla.ba) , bez čije podrške ne bi mogli ni zamisliti naš rad i tuzlanski kanton te pokazali da su respektabilan sportski kolektiv sa preciznom vizijom razvoja zrakoplovstva u Bosni I Hercegovini.