Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Takmičenje pilota jedrilica „4. KA-7 KUP BIHAĆ 2022“

Slike za Galerije: 
Zrakoplovno takmičenje pilota jedrilica „4. KA-7 KUP BIHAĆ 2022“ – proteklo u perfektnoj organizaciji Aero kluba Bihać i dominaciji pilota iz Tuzle.

 Otvoreno državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u preciznom slijetanju zrakoplovnom jedrilicom tipa Ka-7 pod nazivom “4. Ka – 7 KUP BIHAĆ 2022” u organizaciji Aero kluba Bihać održano je u subotu 10. 09. 2022. godine na sportskom aerodromu “Golubić” u Bihaću.
Složena meteo situacije je utjecala i na umanjeni broj takmičara, gdje je učestvovalo 10 pilota iz aeroklubova u BiH i aerokluba Zabok iz R. Hrvatske. Piloti su pokazali svoje vještine u preciznom slijetanju i zaustavljanju zrakoplovnom jedrilicom na tačno označeno. polje na letjelištu.
Ukupni pobjednik “4. Ka – 7 KUP BIHAĆ 2022” u međunarodnoj tzv otvorenoj pojedinčanoj konkurenciji je pilot Ćazim Čamdžić iz Aero kluba Tuzla, dok je u ekipnoj konkurenciji titulu najprezicnijih pilota takodje odnjela ekipa Aero kluba Tuzla u sastavu: Meho Emkić i Ćazim Čamdžić. Obzirom da se takmičenje bodovalo i za prvenstvo BiH Tuzlaci su bili zlatni i bronzani u pojedinačnoj konkurenciji, kao i šampioni BiH u ekipnoj konkurenciji vrativši se u Tuzlu sa četiri pehara i sedam medalja.
Aero klub Bihać se još jednom pokazao kao odličan domaćin i organizator zrakoplovne manifestacije koja je održana pod supervizijom Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine.
Svjedoci smo činjenice da je sportsko zrakoplovstvo u BiH veoma limitirano i zahtjevno, te i ovom prilikom iskazujemo ogroman respekt prema kolegama u Aero klubu Bihać koji su izdvojili finasijska sredstva i ishodovali sva potrebna sigurnosna odobrenja od zrakoplovnih vlasti u BiH te okupili zaljubljenike zrakoplovnog jedriličarstva na jednom mjestu.
Početno (osnovno) školovanje budućih generacija pilota u BiH je jedino moguće kroz Aero klubove, zato država, entitet, kanton, općina trebaju podržavati Škole letenja u Aero klubovima u Bosni i Hercegovini ako želi da imaju „bazen“ iz kojeg će crpiti buduće pilote za Oružane snage BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova, civilnu zaštitu, avio kompanje, tzv. poljoprivrednu avijaciju, gašenje požara itd.