Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Novi uspjesi pilota Aero kluba Tuzla

Slike za Galerije: 

Aero klub Tuzla – pojedinačni i ekipni šampioni Bosne i Hercegovine


U Prijedoru je, dana 22. 08. 2020. godine, održano tradicionalno takmičenje pilota u preciznom slijetanju jedrilicom tipa blanik, pod nazivom „15. Blanik kup Prijedor 2020.“. Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici "Blanik L-13" koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.


Cilj takmičenja bio je da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosilo je kaznene poene.


Ukupni pobjednik takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji je pilot Aero kluba Tuzla, Ćazim Čamdžić, vice šampion BiH je Dario Knežević dok su ekipe našeg kluba ostvarile značajan rezultat, kako u pojedinačnoj, tako i u ekipnoj konkurenciji.


Na takmičenju koje je bilo otvorenog karaktera učestvovalo je 23 pilota iz Srbije i BiH, jer ostali takmičari iz regiona nisu mogli doći zbog restrikcija prouzrokovanih pandemijom COVID-19. Takmičenje se bodovalo i za prvenstvo BiH, Federacije BiH i RS.


Piloti Aero kluba Tuzla, u ekipnoj konkurenciji u otvorenoj konkurenciji, postali su šampioni naše države (Meho Emkić i Dario Knežević), dok je druga ekipa našeg Kluba, u sastavu Amar Hasanović i Maida Emkić, zauzela treće mjesto. Veoma važno je naglasiti da je naša druga ekipa ujedno bila i najmlađa ekipa na cjelokupnom takmičenju što predstavlja potvrdu uspješnosti rada Škole letenja Aero kluba Tuzla. Oboje mladih pilota su studenti Univerziteta u Tuzli, Maida – jedina takmičarka, je apsolventica Fakulteta elektrotehnike, dok je Amar brucoš Medicinskom fakulteta u Tuzli.


I pored značajnog umanjenja letačkih aktivnosti i trenažnog procesa, uzrokovanog širenjem pandemije COVID-19, Aero klub Tuzla se u naš grad vratio sa 3 pehara i 10 medalja. Aero klub Tuzla, koristi i ovu priliku da se zahvali svim kolegama iz Aero kluba Prijedor na čelu sa instrukorom letenja Ljubišom Aramandom na profesionalnosti, gostoprimstvu i visokom stepenu poštivanja sigurnosti letenja.