Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

PRVI SAMOSTALNI LETOVI

Slike za Galerije: 
U februaru ove godine smo "sjeli" u školske klupe, sa ciljem početka školovanja nove generacije pilota u Aero klubu Tuzla. Željeli smo budućim jedriličarkama i jedriličarima predstaviti sve propisane teme, ukazati na značaj teorijskog znanja i pripremiti ih za izazove koji ih očekuju u zraku.

Nakon teorijskih ispita, koje su kandidati sa uspjehom položili, juni i juli su bili rezervisani za letačku obuku sa prvom grupom polaznika obuke u 2014 godini, koju je provodio instruktor letenja Meho Emkić, uz stručni nadzor instruktora letenja Mirze Sinanovića.

Letačka obuka se provodila u dane vikenda, a najljepši momenti obuke su bili u nedjelju, 27.07.2014 godine, kada su naša kolegica Mirna Delalić i kolega Ćazim Čamdžić prvi put samostalno letjeli  na jedrilici Blanik L-13. Prvo samostalno letenje, odnosno laširanje, je najvažniji događaj u letačkoj karijeri svakog pilota i taj let se pamti cijelog života. 

Svi smo danas radosni, ali i svjesni da sezona još nije gotova i da je pred nama nastavak obuke za ostalih šest polaznika, nastavak letačkog osposobljavanja za pilote ranijie generacije, u cilju sticanja uslova za polaganje ispita za dobijanje Dozvole pilota jedrilice, kao i održavanje visokog nivoa osposobljenosti za sve pilote u Klubu.

Škola letenja Aero kluba Tuzla je tokom proteklih nekoliko dana bila domaćin i našem kolegi iz Aero kluba Bihać, Ibrahimu Topiću, koji je u našem Klubu uspješno završio letačko osposobljavanje u akrobatskom letenju na jedrilici Blanik L-13, čime je stekao sve neophodne zakonske uslove za polaganje ispita za instruktora letenja pilota jedrilice. Upućujemo najiskrenije čestitke kolegi Topiću, budućem instruktoru letenja iz Bihaća. 

Aero klub Tuzla