Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Posjeta učenika JU "Škola metalskih zanimanja" Sarajevo

Slike za Galerije: 

Aero klub Tuzla je organizovao "Dan otvorenih vrata" za učenike i nastavnike JU "Škola metalskih zanimanja" Sarajevo (http://www.ssmz.edu.ba) , koji se obrazuju za Mašinske tehničare, smjer zrakoplovi - motori i opsluživanje zrakoplova i tereta.

Veoma značajno je napomenuti da je Nastavni plan i program ovog izbornog područja usaglašen sa evropskim standardima (Part 66 i Part 147), a Škola je verifikovana kao obrazovna ustanova ovlaštena od strane Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH - BHDCA ( http://www.bhdca.gov.ba/ ), za školovanje zrakoplovnih kadrova, po standardima EASA ( www.easa.org - Evropske agencije za sigurnost letenja, krovne ustanove za civilno zrakoplovstvo u Evropi). Jedina su obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini koja je priznata u Evropskoj uniji za školovanje zrakoplovnih tehničara. Na taj način je diploma, stečena u ovoj Školi, priznata u cijeloj Evropi i omogućava zaposlenje u bilo kojoj zemlji Evropske unije.

Predstavnici Aero kluba Tuzla su goste dočekali na sportskom aerodromu "Jegin Lug"  pored Tuzle, a prekrasan sunčan dan je iskorišten za upoznavanje učenika sa istorijom Aero kluba Tuzla, načinom rada i organizacijom tzv. letačkog dana.

Zrakoplovni stručnjaci - piloti Aero kluba Tuzla za goste su izveli nastavni sat na stajanci sportskog aerodroma "Jegin Lug" Tuzla, na temu mehanika leta i izvođenje tehničkog - pretpoletnog pregleda aviona i jedrilica, što je učenicima i praktično pokazano. U sklopu letačkog programa napravljeno je nekoliko letova, avion i jedrilica u šlepu i nekoliko letova aviona.

Predsjednik Aero kluba Tuzla gosp.Nedim Biščević u znak zahvalnosti za današnju posjetu uručio je zahvalnicu profesoru Safetu Bajiću, voditelju praktične nastave u "Školi metalskih zanimanja" Sarajevo i nekoliko simboličnih poklona za učenike.

Ovakav vid stručne posjete je ujedno i veliko priznanje članovima Aero kluba Tuzla, jer pozitivna priča zdravog sportskog i edukativnog kolektiva Aero kluba Tuzla se čula do Sarajeva. Veliku zahvalnost za primjerno vladanje i pokazano interesovanje za vrijeme posjete Uprava Aero kluba upućuje svim učenicima, a zahvalnost Uprave Aero kluba, za dobru organizaciju posjete , svakako zaslužuju i profesori Dejan Bartula, Senad Bešlagić, Enis Ćatić, Zajim Ćatić, Eldin Grabovica i Hariz Halilović.

U Aero klubu Tuzla preovladava ubjeđenje da se današnjom posjetom učenika i profesora iz Sarajeva uspjelo zainteresovati još neke djevojke i mladiće za ljepote bavljenja letenjem, a sasvim je sigurno da je uspostavljen jedan vid stručne sarajdnje i trajnog prijateljstva između JU "Škola metalskih zanimanja" i Aero kluba Tuzla.