Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Kontinuitet značajnih sporstkih rezultata Aero kluba Tuzla nastavljen i na takmičenju u Bihaću

Slike za Galerije: 

Piloti Aero kluba Tuzla, uspješno su „zaokružili“ takmičarsku sezonu vrativši se iz Bihaća sa bronzanim odličjem u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciju.

Aero klub Bihać bio je domaćin još jednog takmičenja u preciznom slijetanju jedrilica tipa KA 7 pod nazivom 2. Ka-7 KUP "BIHAĆ 2020“ koje je održano dana 05. 09. 2020. godine na sportskom letjelištu „Golubić“ pored Bihaća.


Takmičenju je pristupilo 15 (petnaest) pilota iz Bosne i Hercegovine (Tuzle, Prijedora, Visokog, Sarajeva i Banja Luke), dok zbog restrikcija prouzrokovanih pandemijom „COVID-19“ kolege iz zemalja regiona nisu uspjele doći u Bihać.

Ova manifestacije je, planom Gradskog sportskog saveza Bihać, uvrštena u manifestacije od značaja za Grad Bihać za 2020. godinu, a takmičenje je otvorio gradonačelnik Bihaća gospodin Šuhret Fazlić, zaželivši učesnicima ugodan boravak u Bihaću, sportsku sreću i dobre rezultate.


Piloti Aero kluba Tuzla su učestvovali sa tri takmičara, od kojih je Meho Emkić osvojio bronzano odličje, dok je ekipa u sastavu Maida Emkić i Meho Emkić u ekipnoj konkurenciji zauzela treće mjesto. Ukupni pobjednik takmičenja je pilot Ibrahim Topić ekipa iz Aero kluba Bihać. Veoma značajno je napomenuti da se takmičenje provodilo na školskoj –trenažnoj jedrilici koju Aero klub Tuzla ne posjeduje u svojoj floti, čime je rezultat koji je ostvario naš Klub još značajniji.


Aero klub Tuzla je tokom 2020. godine prilagođavao svoje aktivnosti u skladu sa epidemiološkom situacijom prouzorkovanom pandemijom Covid-19, ali smo uspjeli zadržati kontinuitet učestvovanja i značajnih rezultata na svim sportskim takmičenjima.


Prioritet djelovanja Aero kluba Tuzla će i dalje biti školovanje i sigurnost letenja. Unapređenje letačke obuke se provodi kroz preregistraciju i certificiranje Škole letenja pred Direkcijom za civilno zrakoplovstvo BiH (www.bhdca.gov.ba), gdje ćemo pored obuke pilota jedrilica, u budućnosti nuditi i napredne vidove letačke obuke za pilote motornih jedrilica, po standardima EU. Značajno je napomenuti da piloti i tehničari Aero kluba Tuzla u saradnji sa poznatom firmom iz Tuzle (detalje o suradnji planiramo uskoro prezentovati) završavaju inovativni Projekat povećanja sigurnosti letenja čija prezentacija će biti u narednom periodu za sve zainteresovane ljubitelje zrakoplovstva /vazduhoplovstva iz BiH i regiona.