Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Aeroklub Tuzla obnovio flotu jedrilica

Slike za Galerije: 

U ponedjeljak, 27.03.2017, veliki broj web portala je prenio zanimljivu vijest, sa naslovom „Državljanin BiH uvezao zrakoplovnu jedrilicu od 250 kg“. Naslov je trebao da privuče čitaoce, a autor je u tekstu donekle uspio da opiše o čemu se radi i čemu služi to što je bilo na prikolici.
Ipak, da ne bude zabune i komentara koji i nisu primjereni ovoj temi, u nastavku ćemo objasniti o čemu se tačno radi.
U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko Aeroklubova, koji u svojim redovnim aktivnostima učestvuju na takmičenjima,  vrše trenažu i obuku pilota aviona, pilota vazduhoplovnih jedrilica, padobranske obuke i obuke modelara. U zadnje vrijeme, u skladu sa trendovima razvoja  nekih modernijih načina letenja, postoje i paragliding klubovi, klubovi za ultralako letenje i klubovi graditelja vazduhoplova, a popularno je i letenje i snimanje kvadrokopterima, odnosno malim radioupravljanim letilicama.
Aeroklub Tuzla je, pored AK Livno, AK Bihać, AK Prijedor, AK Sarajevo i AK Banja Luka, kao jednu od glavnih disciplina u svom djelovanju odabrao vazduhoplovno jedriličarstvo.
O vazduhoplovnom jedriličarstvu su već ispisane i moglo bi se još ispisati hiljade stranica. Ali, obzirom da slika govori više od 1000 riječi, ako se kratko zadrži pažnja na fotografiji u prilogu, pod nazivom „thermalsview“, vrlo jednostavno se može razumjeti šta je vazduhoplovno jedriličarstvo. Na ovoj slici nacrtano je i ono što se u prirodi ne vidi.

Dakle, jedriličar koristi "termički stub" u kojem kruži i penje se zajedno sa okolnim vazduhom, a onda planira do sljedećeg "termičkog stuba", i tako preleti 300 i više km. Bez kapi goriva!!! Jedino što u stvarnosti ovi "termički stubovi" nisu vidljivi ... ali to se nadoknadi znanjem meteorologije i izučavanjem drugih tema u školi letenja. Ako nekog zaiteresuje ova tema, može naći mnogo tekstova na internetu, pretražujući nazivima soaring ili gliding i sl. Osim navedenih termičkih stubova, odnosno jedrenja na termici, postoje i drugi načini jedrenja, gdje se postižu visine od nekoliko hiljada metara, trajanje leta desetine sati i preleti u hiljadama kilometara.
 
Ali da se ne udaljimo previše od teme ovog teksta, da pojasnimo priču o državljaninu BiH koji je na prikolici uvezao vazduhoplovnu jedrilicu. Inače transport jedrilice prikolicom je uobičajeni postupak i na putevima evropskih zemalja relativno česta pojava.
Aero klub Tuzla je  zrakoplovno sportsko udruženje, koje djeluje pod okriljem Zrakoplovnog saveza Bosne i Hercegovine, uz direktnu pomoć Grada Tuzla, sa primarnom misijom razvoja zrakoplovnog jedriličarstva i školovanja pilota jedrilica. U tom smislu, Ministarstvo za transport i komunikacije BiH - Direkcija za civilno zrakoplovstvo, je izdalo odobrenje za rad Škole letenja Aerokluba Tuzla, za školovanje pilota jedrilica koje se provodi po svim međunarodnim standardima u našem Klubu u Tuzli (teorijska obuka) i na sportskom aerodromu "Jegin Lug" pored Kalesije (praktična obuka - letenje).

S obzirom da smo tokom proteklih godina uspješno završili školovanje određene grupe pilota, menadžment Kluba se odlučio za nabavku tzv. "prelazne" trenažne jedrilice na kojoj će se provoditi napredni vidovi obuke koji se ogledaju u tzv. jedrenju - odnosno "cross country" preletima.

Naime, svi piloti završavaju osnovnu obuku na jedrilicama u kojima se nalaze dva pilota (pilot - student i instruktor letenja), te nakon usvajanja tehnike samostalnog letenja na tzv. "dvosjed" jedrilicama, piloti otpočinju letenja na tzv. "jednosjed" jedrilicama ili jedrilicama u kojim se nalazi samo jedan pilot. Upravo iz ovog razloga Aero klub Tuzla je izvršio nabavku dvije korištene jedrilice, zadovoljavajućih letnih karakteristika, koje će omogućiti nastavak letenja mladih pilota našeg kluba.

U prilogu su neke zanimljive fotografije nastale tokom nabavke ovih jedrilica.