Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Prvi samostalni letovi u 2016. godini

Slike za Galerije: 

Škola letenja Aero kluba Tuzla je i ove godine zaokružila proces školovanja prva dva pilota jedrilica na način da su kandidati Edin Spahić i Amar Hasanović dana 31.07.2016. godine obavili svoje prve samostalne letove tzv. laširanje na jedrilici Blanik L13.
Veoma važno je za napomenuti da je Amar svoj prvi samostalni let izvršio sa 15 godina života, čime je zasigurno jedan od najmlađih pilota u Bosni i Hercegovini.

Sam čin laširanja je najljepši trenutak za svakog pilota, a ujedno i najodgovorniji za instruktore letenja Mehu Emkića i Mirzu Sinanovića koji su trebali da procjene momenat izvršenja samosalnog letenja.

Ova generacija pilota svoj proces školovanja započela je polovinom februara 2016.godine izučavajući nastavne predmete Meteorologija, Ljudske sposobnosti i ograničenja, Komunikacija, Vazduhoplovni propisi, Aerodinamika i mehanika leta, Operativni postupci pri letenju jedrilicom, Planiranje leta jedrilicom i performanse, Opšte poznavanje jedrilice, Navigacija pri letenju jedrilicom provedene uz veliki trud instruktora Muje Mušića i Daria Kneževića.

Nakon uspješno položenog ispita kandidati su selektivno pristupili izvođenju letačke obuke na jedrilici Blanik L13 koja se provodila svakodnevno tokom mjeseca jula 2016.godine na sportskom aerodromu "Jegin Lug" u D. Raincima - Kalesija.

Škola letenja Aero kluba Tuzla nastavlja proces školovanja preostalih kandidata koji će se provoditi u dane vikenda na sportskom aerodromu Aero kluba Tuzla u D. Raincima pored Kalesije.

Aero klub Tuzla upućuje najiskrenije čestitke pilotima Amaru i Edinu uz ostvarenje što više bezbjednih sati letenja.