Site Name Nedo


Description for image 5Description for image 6Description for image 4Description for image 3Description for image 2Description for image 1

Aero Klub Tuzla - Viceprvak BiH "13. Blanik Kup"

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/aeroklub/public_html/includes/menu.inc).
Slike za Galerije: 
Na sportskom aerodromu "Urije" pored Prijedora u organizaciji Aero kluba Prijedor održano takmičenje u preciznom slijetanju jedrilice pod nazivom "13. Blanik Kup". Na navedenom takmičenju učestvovalo je 34 pilota iz 17 aero klubova iz Australije, Poljske, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH. Bodovanje se vršilo kroz više kategorija čije je sveukupni pobjednik bio Marijan Ivanovski iz Aero-kluba "Kumanovo".
Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici tipa "blanik L-13", koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.
Cilj takmičenja bio je da se jedrilicom sleti i zaustavi na posebno označeno i limitirano područje na poletno-sletnoj stazi, što bliže zamišljenoj tzv nultoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosilo je kaznene poene.
Aero klub Tuzla je na takmičenju učestvovao sa jednom ekipom koju su sačinjavala dva pilota: Riad Salkanović i Ćazim Čamdžić. S ponosom naglašavamo da su piloti našeg kluba postali viceprvaci Bosne i Hercegovine u ekipnoj kategoriji što prestavlja veoma značajan rezultat s obzirom na limitirani broj trenažnih letova koje smo izvršili ove godine.
Veoma značajno je naglasititi da su ove sportske rezultate ostvarili mladi piloti koji su direktan produkt Škole letenja Aero kluba Tuzla.
Pobjednici u ekipnoj konkurenciji na otvorenom prvenstvu su članovi AK "Moravci" iz Kraljeva, na prvenstvu Republike Srpske članovi AK "Prijedor", a na prvenstvu BiH i Federacije BiH ekipa AK "Bihać 1".